(068) 49-77-555 Viber
(066) 45-03-339

Дивовижні властивості Маки Перуанської.

1 марта 2018 г. 23:58

Один з дивних природних феноменів - адаптація рослини або тварини до навколишнього середовища. Якщо розглядати це в контексті цілющих властивостей рослини, то стає зрозуміло, що на співвідношення активних речовин в його хімічному складі може значно впливати географія, висота над рівнем моря, клімат і інші фактори. Ці дратівливі чинники часто призводять до того, що рослина виробляє захисні механізми, що допомагають пережити їх вплив. Утворені активні речовини часто здатні надавати позитивний вплив і на людське здоров'я.

Чудовим прикладом того, як вплив середовища призводить до зміни хімічного складу рослини, може послужити перуанська маку (Lepidium meyenii). Ця захоплююча представниця сімейства капустяних є близькою родичкою ріпи, але не варто валити її в одну купу з простими хрестоцвітими овочами, забуваючи про те, наскільки вона корисна - нехай інші представники капустяних і можуть похвалитися власним списком оздоровлюючих властивостей. Важливим є те, що маку стоїть на особливому місці і гідна того поваги, яке до неї проявляють.


Основні відомості про маку
Мака родом з північного плоскогір'я Пуна, що належить Перу і Болівії, яке розташоване в основному на висоті 3,3-4,2 кілометра над рівнем моря, що трохи вище межі лісів, але нижче снігової лінії. Мака - саме висотне з усіх харчових рослин світу. І навіть без урахування висотності Пуна є дуже суворою до рослин місцевістю. У будь-який час року температура може коливатися від заморозків до 15 ° C.Навіть коли там, якщо говорити про опади, справжня посуха, вологість все одно залишається досить високою. Через це часто з'являється паморозь, в тому числі під час вегетаційного періоду. Можна резюмувати, що саме всім цим природним дратівливим факторам зобов'язаний своїм існуванням унікальний хімічний склад перуанської маки.


Мака - невелика рослина, яке виростає приблизно до 15 сантиметрів заввишки і в діаметрі. До збору врожаю його схожий на ріпу корінь досягає близько 2-8 сантиметрів в діаметрі. Саме цей корінь тисячоліттями цінувався за свою здатність підвищувати рівень енергії, витривалість і фертильність. Для жителів пуни він до сих пір є важливим харчовим продуктом.

 

  • Жовта мака складає приблизно 60% всіх коренів маки, вирощуваної в Перу. Це найпоширеніший і найбільш досліджений з усіх видів маки. Вона позитивно впливає на рівень енергії, концентрацію і баланс гормонів.
  • Червона мака - приблизно 25% щорічного врожаю, її порошок є найсолодшим з усіх. Дослідження показали, що серед всіх кольорів маки саме в ній найвища концентрація фітохімічних речовин. Вона вважається найефективнішим сортом для жінок - через балансуючого ефекту, який вона надає на гормони, а також з-за її впливу на здоров'я кісток.
  • Чорна мака - найрідкісніший з усіх кольорів маки, що становить приблизно 15% щорічного врожаю. Дослідження показали, що чорна маку найбільш ефективна для чоловіків, особливо що стосується нарощування м'язів, витривалості, лібідо і здатності до концентрації уваги.
 

Харчова цінність і фітохімії маки
Сухий порошок маки відрізняється високою харчовою цінністю, особливо що стосується змісту таких мінералів як кальцій, магній, цинк і калій. У ньому також міститься приблизно 13-16% білка, багатого на незамінні амінокислоти. Ще він багатий на харчові волокна (8.5%), вуглеводи (59%) і вільні жирні кислоти (2.2%). Навіть якщо не звертати увагу на найвищу харчову цінність маки, її фітохімічний склад ще цікавіше.
У ній присутня безліч унікальних складових, але перш за все варто звернути увагу на те, що всі представники сімейства хрестоцвітних містять так звані глюкозинолати. Саме ці речовини відповідають за цінні протиракові властивості брокколі, кучерявою і звичайної городньої капусти і т.п. - і, до того ж, надають різносторонню позитивний вплив на метаболізм гормонів. Глюкозинолати маки виділяються на тлі інших; особливо важливими діючими речовинами серед них є бензілглюкозінолати і глюкотропаеолін.

У маці також містяться кілька унікальних алкалоїдів під загальною назвою «макаміди», в тому числі макарідін і макаін. Алкалоїди - це речовини, зазвичай відрізняються швидкодіючим ефектом. Ці алкалоїди маки впливають на центральні керуючі механізми гіпоталамуса, гіпофіза, наднирників та інших органів ендокринної системи. Значна частина адаптогенного ефекту маки, швидше за все, викликана саме цими цінними речовинами.

Антоцианідіни і інші флавоноїди, які найчастіше зустрічаються в складі ягід, відповідають за забарвлення чорної і червоної маки. Ці пігменти теж вносять свій внесок в її позитивний вплив на людське здоров'я, особливо як антиоксиданти.

Мака також містить алкаміди. Ці речовини найбільш відомі як тих складових ехінацеї, які викликають відчуття печіння на язиці.

І нарешті, в маці міститься значна кількість стеринів, включаючи брассікастерін, бета-ситостерин, кампестерін і стигмастерин.

Якщо подивитися на хімічний склад маки, то стає очевидним, чому цей харчовий продукт володіє таким незвичайним смаком - а ще можна зрозуміти, як на перший погляд незначні зміни в співвідношенні цих активних компонентів в різних сортах маки і в желатінірованном екстракті з них можуть впливати на одержуваний ефект.

Переробка маки, призначеної на продаж
Порошок перуанської маки виготовляється з коріння, які збирають, сушать на сонці, чистять і розтирають в порошок. Протягом цього процесу коріння ніколи не нагрівають до температур вище 45 ° C (115 ° F), таким чином зберігаючи максимальну кількість вітамінів, ферментів і корисних глюкозинолатів.

При виготовленні желатінірованного порошку маки сушені на сонці коріння спочатку варять, а потім віджимають, щоб позбутися від крохмалю. На 1 кг желатінірованного екстракту маки йде 4 кг порошку (співвідношення 4 до 1). Нагрівання маки руйнує ферменти і видозмінює деякі з глюкозинолатів, але зате концентрує багато з активних речовин і полегшує їх засвоєння. Наприклад, нагрівання допомагає утворенню похідного глюкозинолатів маки під назвою сульфорафан, який найбільш відомий як одне з речовин в складі брокколі.

Користь маки для здоров'я
Мака є харчовим продуктом. Через це існує багато свідчень на підтримку її позитивного впливу на здоров'я. Перуанці, які живуть в Центральних Андах, вживають її в натуральному сушеному вигляді в кількості більше 20 г в день, і тому є підходящою населенням, яку можна вивчати при розгляді питання ефективності та безпеки маки в історичному контексті. Особливо гідно згадки одне дослідження, в рамках якого проводилися опитування, що стосуються вживання маки, соціально-демографічних аспектів, стану здоров'я та наявності переломів як у чоловіків, так і у жінок віком 35-75 років, які належали до цієї популяції.Результати цього дослідження показали, що вживання маки корелювало зі значно кращим станом здоров'я. Воно також корелювало з меншою процентною часткою переломів і меншою кількістю ознак і симптомів хронічної гірської хвороби. До того ж вживання маки корелювало з більш низьким індексом маси тіла і артеріальним тиском.

Інше дослідження показало аналогічні результати щодо стану здоров'я, але в ньому була відзначена кореляція вживання маки зі зниженим рівнем інтерлейкіну 6 (IL-6), важливої ??ознаки запалень і шкідливих окислювальних процесів. Високий рівень IL-6 корелює зі старінням, ожирінням, підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, когнітивними порушеннями і зниженням очікуваної тривалості життя. Підвищений рівень IL-6 також спостерігається у людей, що живуть на значній висоті над рівнем моря. Таким чином, схоже, природа знайшла рішення для тих, хто проживає в високогір'ї Анд.


Мака і статева функція
Одним з найбільш відомих позитивних властивостей маки є її вплив на статевий потяг і статеву функцію як у чоловіків, так і у жінок. Клінічні випробування підтвердили ці властивості, включаючи позитивний ефект маки на ерекцію. Мака не впливає безпосередньо на рівень тестостерону у чоловіків, але зате впливає на всю ендокринну систему в цілому, пом'якшуючи шкоду від стресу і підвищуючи настрій, рівень енергії і витривалість. Мака добре діє і на жінок.Например, одно небольшое рандомизированное двойное слепое плацебо-контролируемое перекрестное исследование женщин в постменопаузе показало, что мака снижала уровень тревожности и депрессии и смягчала симптомы половой дисфункции.


Що стосується статевої дисфункції, вона надзвичайно поширена в сучасному суспільстві, охоплюючи 20-30% чоловіків і 40-45% жінок. У більшості випадків статева дисфункція пов'язана зі зниженням статевого потягу як у жінок, так і у чоловіків, а також з еректильною дисфункцією (ED) у чоловіків. Оскільки маку впливає - позитивно - на обидві основні причини статевої дисфункції, то не дивно, що застосування її з цією метою стало, мабуть, тією причиною, по якій більшість як чоловіків, так і жінок замислюються над включенням маки в свою дієту.


Мака як адаптоген
Мака відповідає всім вимогам, що пред'являються до так званим «адаптогенами». Швидше за все, саме тому деякі маркетологи помилково називають її перуанським женьшенем. Мака не належить до того ж сімейства, що і женьшень, але у неї все-таки спостерігається адаптогенну дію, схоже на властивості женьшеню. Історично адаптогени використовувалися, щоб:


 

  1. відновити життєздатність ослаблених і одряхлілих людей;
  2. підвищити відчувається рівень енергії;
  3. підвищити розумову і фізичну продуктивність;
  4. запобігти негативному впливу стресу і поліпшити реакцію організму на стрес.
  5. одним із стійких результатів клінічних досліджень пацієнтів-людей є спостереження, що маку підвищує настрій, послаблює відчуття стресу і тривожності, а також підвищує відчувається рівень енергії.



Мака і артеріальний тиск
Одним з ефектів маки, виявлених вищеописаним дослідженням жителів Перуанських Анд, було зниження артеріального тиску при її прийомі. В одному подвійному сліпому дослідженні, проведеному над здоровими чоловіками, було показано, що желатінірованная маку знижувала систолічний та діастолічний тиск через 12 тижнів вживання. Інше дослідження, проведене над жінками в постменопаузі, також показало ефект зниження артеріального тиску при вживанні звичайного порошку маки.


Практичні рекомендації
Стандартне дозування сушеного порошку або желатінірованной маки зазвичай становить 1500-3000 мг один або два рази на день. Більш високі дози можуть знадобитися при необхідності отримати більше терапевтичних ефектів, але для поліпшення загального стану здоров'я досить добової дози в 1,5-6 м

Слід враховувати, що у деяких людей може спостерігатися індивідуальна непереносимість маки, як це відбувається з будь-якими харчовими продуктами. Якщо ви менше середньостатистичної людини, то починати варто з менших з можливих дозувань; якщо більше середнього - з великих з них.

Мака зазвичай дуже добре переноситься. Якщо вона викликає у вас роздратування шлунково-кишкового тракту, варто подумати над переходом на желатінірованную форму.


Купити оригінальну маку перуанську в Україні ви можете звернувшись в інтернет-магазин Чіасід. Широкий асортимент маки в порошку, капсулах і таблетках представлений тут. Оперативна доставка кращу якість і низька ціна.

0 грн.