(068) 49-77-555
(066) 45-03-339

Корисні властивості спіруліни - синьо-зеленої водорості

23 ноября 2017 г. 1:20

Багато хто вважає спіруліну суперпродуктом. Це легко засвоюється харчова добавка, яка відноситься до сімейства синьо-зелених водоростей. Її можна приймати у формі таблеток або порошку. Спіруліна є однією з форм бактерій, які вчені називають ціанобактеріями, а саме arthrospiraplatensis.

Традиційно спіруліна росла в теплих лужних озерах Африки, Мексики, Гаваї і в інших місцях. Сторіччя тому спіруліну використовували ацтеки, про що свідчать записи іспанських конкістадорів. Спіруліна росла в озері Тескоко, Мексика, а ацтеки називали її текілаті. Європейські дослідники відзначали, що місцеві жителі біля озера Чад в Африці вживали спіруліну в їжу. В нашу епоху спіруліна привернула увагу вчених NASA, які використовували її як корисну харчову добавку для космонавтів у відкритому космосі


Повноцінне джерело поживних речовин

Спіруліна є повноцінним джерелом білків, вітамінів, мінералів і фитонутриентов. Крім того, спіруліна володіє протизапальними і антиоксидантними властивостями. Для тих, хто намагається максимально розширити свій харчовий раціон, додавання спіруліни стане хорошим початком.



Спіруліна містить наступне поживні речовини:

  • Фітонутрієнти: основною речовиною, що міститься в спіруліни і забезпечує більшу частину її цілющих властивостей, є фикоцианин.
  • Білок: 50-70% сухої речовини спіруліни становить білок. Спіруліна містить весь набір незамінних (організм не може синтезувати їх) і замінних (синтезуються організмом) амінокислот, які необхідні для виробництва білкових молекул.
  • Вуглеводи: 15-25% сухої речовини спіруліни становлять вуглеводи.
  • Нуклеїнові кислоти: 5% сухої речовини спіруліни доводиться на нуклеїнові кислоти - молекули, які беруть участь в синтезі ДНК і РНК.
  • Вітаміни та мінерали:
  • Бета-каротин - попередник вітаміну А, який корисний для шкіри, очей і імунної системи.
  • Залізо - допомагає запобігти анемію у людей з ризиком розвитку залізодефіцитної анемії.
  • Вітамін K1 і K2 - ці вітаміни беруть участь в згортанні крові і допомагають зміцнювати кістки.
  • Кальцій - важливий елемент для зміцнення кісток, серцевого м'яза і м'язів скелета.
  • Магній - бере участь в більш ніж 350 біохімічних реакціях і допомагає запобігти розвитку порушень серцевого ритму і м'язових спазмів.
  • Цинк - вітамін, важливий для здоров'я шкіри, зміцнення імунної системи і пам'яті.
  • Калій - основний електроліт, що забезпечує постійну комунікацію між клітинами і загальне функціонування нашого організму.
  • Вітаміни групи B - важливі для роботи нервової системи, головного мозку і серця. У людей, які дотримуються вегетаріанської дієти, як правило, виникає дефіцит вітаміну B12. Щоденне додавання спіруліни в їжу забезпечує до 60% рекомендованої добової дози вітаміну B12.
  • Фолієва кислота - важлива для здоров'я нервової системи і допомагає запобігти вроджені вади розвитку плода у вагітних жінок.
  • Гамма-ліноленова кислота (ГЛК) - незамінна жирна кислота, що міститься в овочах. На думку вчених, вона є корисною жирними кислотами омега-6 і має протизапальні властивості.


Цілющі властивості спіруліни

Спіруліна діє як пребиотик і допомагає зростанню корисних бактерій в кишечнику. Спіруліна містить хлорофіл, який надає на організм защелачівает дію (оптимізує рівень рН).
 

 

Зменшення симптомів алергії

Сезонна алергія проявляється чханням, свербінням очей, слизової носа і шкіри вушних раковин, що доставляє страждають цим захворюванням людям великий дискомфорт. Багато з них змушені приймати антиалергічні препарати, такі як лоратадин (кларитин), дифенгидрамин (Бенадріл) або стероїдні назальні спреї, такі, як флутиказон (флоназа). Для людей, які хочуть уникнути використання фармацевтичних препаратів, спіруліна може стати варіантом вибору. Дослідження показали, що в порівнянні з таблеткою плацебо (містить цукор замість ліків), спіруліна може зменшувати симптоми алергічного риніту. Це досягається за рахунок того, що спіруліна бере участь у відповіді клітин на алергени (наприклад, пилок), які викликають алергічну реакцію, знижуючи цей відповідь. Однак дослідження, які б порівнювали спіруліну з лікарськими препаратами, не проводилися.
 

 

Антиоксидантні властивості

Спіруліна містить такі сполуки, як хлорофіл, бета-каротин, зеаксантин і фикоцианин, які є потужними антиоксидантами, які нейтралізують окисне пошкодження, викликане вільними радикалами. Приклади окислення включають поява іржі на металі або потемніння розрізаних і залишених на столі яблук і авокадо. Внутрішнє окислення може викликати пошкодження тканин і артерій, збільшуючи ризик розвитку раку і судинних захворювань. Пошук шляхів захисту організму від окислювальних процесів має вирішальне значення для профілактики захворювань.
 

 

Холестерин і зниження артеріального тиску

Високий рівень холестерину є фактором ризику розвитку серцевих захворювань. Якщо зміни дієти і збільшення фізичних навантажень недостатньо для зниження рівня холестерину, більшість лікарів призначають статини - препарати, що знижують рівень холестерину. Це такі препарати, як аторвастатин (ліпітор), симвастатин (Зокор) і ловастатин. Багато з тих, хто стурбований розвитком побічних ефектів, взагалі уникають цих медикаментів або іноді вдаються до такого натуральному засобу, як червоний ферментований рис.

Спіруліна є ще одним засобом боротьби з високим рівнем холестерину. Проведене в 2008 році дослідження популяції мексиканців показало, що спіруліна знижує показники рівня холестерину і артеріального тиску.

Недавнє дослідження, проведене в 2014 році, показало, що щоденний прийом 1 грама спіруліни протягом 12 тижнів знижує показники загального холестерину на 16%. Також спіруліна знижувала рівень тригліцеридів і ЛПНЩ ( "поганий холестерин"). Дослідження, проведене в 2015 році, підтвердило вплив спіруліни на зниження рівня холестерину.

 

Діабет

Діабет 2 типу вносить істотний внесок в розвиток серцевих захворювань, інсультів, захворювань нирок і порушень пам'яті. Діабет виникає, коли організм не може належним чином використовувати циркулює в крові цукор. Пацієнт з діабетом 2 типу може контролювати рівень цукру в крові за допомогою дієти і фізичних вправ, а при їх неефективності часто призначаються пероральні цукрознижувальні препарати. Спіруліна може бути корисним доповненням до повсякденного раціону.

Дослідження на тваринах свідчать, що спіруліна поліпшує контроль над рівнем цукру крові і запобігає розвитку ускладнень діабету, таких як діабетична хвороба нирок. Інше дослідження показало, що місцеве застосування спіруліни надає лікувальний ефект при діабетичному ураженні шкіри. Проте, для того щоб спіруліна знайшла широке практичне застосування, необхідно провести більше досліджень.

 

 

Артрит

Термін «артрит» походить від грецького слова arthron, що означає «суглоб» і латинського суфікса itis, що означає «запалення». Тому артрит означає «запалення суглоба». .У цілому, існують два основних типи артриту. Перший - це остеоартрит (~ 95%), а другий - ревматоїдний артрит (~ 5%).

Дослідження 2006 року показало, що спіруліна володіє протизапальними властивостями і допомагає при пов'язаному з артритом больовому синдромі. Недавнє дослідження, проведене в 2015 році, показало подібні результати, які свідчать про те, що спіруліна зменшує запалення за рахунок зниження в крові рівня ЦОГ-2 - ферменту, який є мішенню дії таких препаратів, як ібупрофен і напроксен, тільки без фармакологічних побічних ефектів.

 

 

Детоксикація організму

Спіруліна допомагає очищати організм від важких металів. Дослідження, проведене в Індії, де в системі водопостачання зареєстровано високий вміст миш'яку, показало, що спіруліна може виводити миш'як з організму. Цей метал пов'язаний з підвищеним ризиком розвитку неврологічних захворювань і діабету.

 


Захист головного мозку від хвороб Альцгеймера і Паркінсона

Зі старінням населення пов'язано збільшення поширеності нейродегенеративних захворювань. Ці захворювання впливають не тільки на пацієнта, а й на осіб, які здійснюють догляд. Частиною інтеграційного підходу щодо оптимізації здоров'я головного мозку є здорове харчування, заняття спортом і головоломки для мозку, такі як пошук слів і кросворди.

Свою роль може зіграти і застосування спіруліни. Дослідження, проведене в 2010 році і опубліковане в Journal of Alzheimer's Disease, показало, що спіруліна, як і деякі інші харчові добавки, наприклад, куркумін, може перешкоджати утворенню амілоїдних бляшок, які вважаються причиною хвороби Альцгеймера. Однак, необхідні додаткові дослідження.

 


Катаракта

При старінні виникає підвищений ризик розвитку катаракти, що відбувається внаслідок помутніння кришталика ока через окислення. Дослідження 2013 і 2014 років показують, що фикоцианин, активний інгредієнт спіруліни, може допомогти запобігти утворенню катаракти. Профілактика - найкращі ліки!
 

 

Захисні властивості при променевої та хіміотерапії

Променева і хіміотерапія є загальновизнаними методами лікування раку. Однак при проведенні променевої і хіміотерапії не уникнути серйозних побічних ефектів.

Променева терапія, призначена для знищення ракових клітин, також ушкоджує знаходяться в безпосередній близькості здорові клітини. Аналогічним чином хіміотерапія призводить до супутнього пошкодження здорових клітин, оскільки в пошуках ракових клітин для знищення, хімічні препарати циркулюють в крові.

Дослідження показують, що прийом спіруліни може захистити здорові клітини від негативних наслідків променевої терапії. У дослідженні 2001 року було продемонстровано здатність спіруліни захищати клітини від негативних наслідків як хіміотерапії, так і променевої терапії, в той час як дослідження 2014 року у гризунів показало, що спіруліна захищає здорові клітини від токсичного впливу хіміотерапії. Якщо ви отримуєте протиракову лікування, проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж почати приймати будь-які харчові добавки.

 

 

Фіброміалгія

Фіброміалгию зазвичай діагностують, коли пацієнт скаржиться на дифузну біль в тілі і м'язову напругу, при цьому ніяких інших причин цього стану не виявлено. Це захворювання частіше розвивається у жінок, ніж у чоловіків. У багатьох випадках причиною цього може бути синдром підвищеної кишкової проникності. Невелике дослідження показало, що спіруліна може зменшувати симптоми фибромиалгии. Можливо, це пов'язано з її пребіотіческім (є їжею для корисних бактерій кишечника) властивістю і здатністю очищати організм від токсинів.
 

 

Рак

Дієта з високим вмістом клітковини фруктів і овочів володіє доведеним протиракову дію, особливо в разі раку товстої кишки, печінки і легенів. Більша кількість досліджень необхідно для вивчення спіруліни і її здатності запобігати розвитку раку і знищувати ракові клітини.

Дослідження, проведене в 2014 році, показало, що спіруліна «... і її компоненти істотно знижують проліферацію експериментального раку підшлункової залози». Дослідження 2015 року підтвердило, що основний антиоксидант спіруліни, фикоцианин, може руйнувати ракові клітини підшлункової залози. Іншими словами, дані цих досліджень говорять про те, що компоненти спіруліни зупиняють ріст ракових клітин підшлункової залози і можуть руйнувати існуючі ракові клітини.

Інші дослідження показують, що спіруліна володіє протираковими властивостями щодо раку ротової порожнини (а саме, щодо плоскоклітинного раку), поширеність якого збільшилася за останні два десятиліття.

Дослідження, проведене в 2015 році, показало, що фикоцианин є перспективним протиракову з'єднанням для боротьби з важко піддається лікуванню рак молочної залози, типом раку, який фахівці називають «потрійним негативним раком». Якщо вам поставлений діагноз «рак», перед тим як додавати спіруліну в раціон харчування, проконсультуйтеся з лікарем.

 

 

Безпека

На думку експертів Управління з контролю за продуктами харчування і лікарськими засобами США, спіруліна «в цілому визнана безпечною», а рекомендована більшістю фахівців добова доза не повинна перевищувати 50 грамів в день, що значно нижче добової дози, рекомендованої в якості харчової добавки (від 3 до 5 грамів в день). Докази токсичності спіруліни при прийомі в рекомендованих дозах відсутні, і в якості харчової добавки спіруліна є абсолютно безпечною.
 

 

Харчова добавка

Спіруліну можна використовувати в якості харчової добавки, і багато виробників випускають її в формі таблеток або порошку. Порошкоподібний склад найбільш зручний для додавання в їжу. Якщо ви використовуєте порошок спіруліни, я рекомендую додавати його в коктейль, тісто для млинців, печива, тістечок, в гуакамоле, попкорн або домашній хліб.
0 грн.